Methode Traditionnelle: Håndværket Bag Mousserende Elegance

Methode Traditionnelle, også kendt som den traditionelle metode, er en grundig og omhyggeligt udført fremstillingsproces, der ligger til grund for nogle af verdens mest charmerende mousserende vine. Denne metode bygger på gamle traditioner til at opnå den højeste kvalitet.

Historie og Oprindelse

Methode Traditionnelle har sine rødder i Champagne-regionen i Frankrig, hvor den blev udviklet til at skabe den ikoniske mousserende vin - Champagne. Denne metode stammer tilbage fra det 17. århundrede og har siden spredt sig til andre områder og vinproducenter verden over. Et af de mest karakteristiske træk ved metoden er, at den naturligt skaber kulsyre gennem en sekundær gæring i flasken. Det resulterer i de fine bobler, der kendertegner mousserende vine.

Processen

Methode Traditionnelle er en relativ kompleks proces, der kræver lidt planlægning og håndelag. Her er de grundlæggende trin i fremstillingen af mousserende vine ved hjælp af metoden:

  • Førstegæring: Den første gæring finder sted, hvor vinen blandes med sukker og gær. Dette skaber alkohol og kuldioxid. Efter denne gæring lagres vinen normalt i en periode for at udvikle smag og karakter. Eksempelvis lagrer vi vores mousserende Primo i over et år, mens den rosefarvede Prima lagres i kortere tid.
  • Andengæring: Vinen overføres til flasker og tilsættes en lille mængde sukker og gær, inden flaskerne forsegles. Den sekundære gæring begynder, hvor gæren omdanner sukkeret til alkohol og kuldioxid. Da flaskerne er forseglet, holdes kuldioxiden i væsken og skaber de fine bobler.
  • Riddling: Efter den anden gæring placeres flaskerne i specielle stativer og langsomt vendes og roteres i løbet af flere uger. Dette får gæren til at samle sig i flaskens hals.
  • Degorgering: Flaskerne dyppes i en frysevæske for at fryse sedimentet i flaskens hals. Flaskens kapsel fjernes, og trykket skubber den frosne gærklump ud af flasken.
  • Dosage: Efter degorgering fyldes flasken op igen, ofte med en blanding af vin og sukker, kendt som “dosage”. Dosagen bestemmer vinens sødme og stil.

Mousserende vine i Danmark:

Danmark har også omfavnet Methode Traditionnelle og er blevet en betydningsfuld producent af mousserende vine ved hjælp af denne fremstillingsmetode. Både Guldbæk Vingård og andre danske vinproducenter har taget udfordringen op med at skabe mousserende vine af høj kvalitet, der kan stå side om side med traditionelle Champagne-vine.

Uanset om det er i Champagne, Danmark eller andre dele af verden, vil mousserende vine skabt med Methode Traditionnelle fortsat fortrylle os med deres elegante bobler og delikate smagsprofil.